joi, 9 aprilie 2009

"Lina mea Moldova lina..."

Zilele acestea Chisinaul pare in revolutie. Regimul retardat al d-lui Voronin ar putea sa nu mai aiba viata lunga. In acest context, unionismul e readus in discutie. Arborarea steagului Romaniei pe cladirile publice din capitala Basarabiei o spune destul de clar.
Nu pot, ca absolvent de Istorie, sa raman insensibil la asta. E greu sa nu te gandesti, din aceasta situatie, la Moldova lui Stefan cel Mare sau la perioada interbelica. Totusi, consider ca argumentele pragmatice trebuie sa prevaleze.
Basarabia e acum o tara subdezvoltata (cea mai saraca din Europa, spun unii). Criminalitatea e ridicata. Din punct de vedere etnic, desi populatia romanofona prevaleaza, ea e departe de a fi uniforma. Iar minoritarii rusi si ucraineni nu sunt maghiari... Ei ar putea deveni, realmente, o problema.
In plus, acel "teritoriu al nimanui" numit Transnistria complica si mai mult lucrurile. Din toate punctele de vedere, consturile reunificarii ar fi enorme, iar riscurile foarte mari.Mai mult, e foarte putin probabil ca Uniunea Europeana sa o accepte prea curand. Declaratia dubioasa (ca sa ma exprim eufemistic) a d-lui Javier Solana (ca partidele basarabene nu trebuie sa cedeze in fata "violentei") spune, din acest punct de vedere, destul de mult.
O Basarabie independenta fata de Rusia, stabila si fara comunisti la putere ar fi tot ce putem spera. Si chiar acest deziderat este, pe termen mediu, unul destul destul de dificil de realizat.

Un comentariu:

Bogdan Ghiurco spunea...

Basarabia e o ţară încă subdezvoltată, dar are şanse frumoase de îndreptare. Am avut ocazia să lucrez cu basarabeni şi mi s-au părut oameni puşi pe muncă, serioşi,punctuali, profesionişti (-aspiranţi).
Cred că lor comunismul le-a prins şi bine. I-a făcut să se înverşuneze împotriva lui, fiindcă venea de la invadator, şi i-a ajutat astfel să-şi păstreze intact ceva din seriozitatea pe care noi am pierdut-o în acele vremuri.
Cât despre Unire...
1. Într-adevăr, nu e soluţie, dar nici nu cred s-o fi rostit altcineva altul decât Vadim.
2. Chiar dacă s-ar realiza, nu m-aş teme prea mult de ea. Cu toate elementele "găgăuze", e posibil ca efectul unui astfel de act (altfel imposibil) să ne surprindă până şi pe noi. În bine. S-au schimbat multe în Rep. Moldova. Dovada cea mai bună sunt chiar evenimentele de săptămâna aceasta, improbabile acum câţiva ani.