joi, 14 mai 2009

Provincialism

Guvernul pare sa ia in serios masurile de descentralizare pe care le-a anuntat inca de prin martie. In consecinta, presa a sarit in aer. Pe cei de la Bucuresti ii inteleg. E normal ca niste oameni care au impresia ca Romania se termina pe undeva prin judetul Ilfov, sau, in cel mai bun caz, ca nu se intinde decat la vest de ei, sa nu vada decat "baroni locali" peste tot. Ce mi se pare grav e ziaristii din tara vorbesc la fel.
Citeam azi, in "Ziarul de Iasi", un editorial. Autorul se vaita ca judetul nostru, "asistat" pana acum de guvern, e asa de subdezvoltat ca nu are resursele necesare ca sa se descurce singur. Bineinteles, nici un fel de cifra, nimic concret. Doar un cliseu preluat de la dl. senator Oprea si extrapolat. Nimic despre faptul ca, de multe ori, Iasii au dat mai mult decat au primit (in 2007, daca nu ma insel, au dat de vreo 30 de ori mai mult, un raport probabil nedepasit de vreun judet dupa `89). Nimic despre plasarea, de vreo doi ani, in primele 10 judete ca volum al contributiilor la bugetul de stat. Dar nu asta e problema. Nu e nici macar vorba de cifre si de economie. Ci de o mentalitate provinciala de caine batut din care o parte a opiniei publice locale si-a facut un reflex conditionat.
Inteleg accesele viscerale de antimoldovenism, care tin loc, in Romania, de political correctness. Probabil ca, odata cu emigrarea evreilor, trebuia gasit un substitut pentru traditionalul antisemitism mioritic (nu ca acesta ar fi disparut cu totul). Dar nu inteleg transferarea acestei epilepsii intelectuale catre insisi moldovenii si transformarea ei in ura de sine. Nu inteleg mentalitatea de populatie cucerita si nu tolerez un provincialism care se uita spre Bucuresti ca sovieticul spre tovarasul Stalin (care, nu e asa, a cultivat conceptul de "centralism democratic"). Dar fapt este ca pana nu ne debarasam de el (si de multe altele) nu avem ce cauta in mai sus de unde ne aflam. Pentru ca dezvoltarea, pe orice plan, e in primul rand o chestiune de mentalitate. Invinsii nu iau, de obicei, nimic.

Niciun comentariu: