miercuri, 22 octombrie 2008

"Un primar puternic..."

Imi amintesc de campania pentru locale din 2004 si zambesc... Mai stiti afisele acelea cu prim planuri supradimensionate din care dl. Gheorghe Nichita holba niste ochi cat cepele la inocentul trecator? Pe ele scria: "Un oras mare, un primar puternic." Imi spun acum ca o reclama mai nepotrivita cu produsul nici ca se putea.
Semne de slabiciune a dat dl. Nicihita chiar prin simpla sa candidatura din partea PSD. Cum a putut altfel un om care se pretinde preocupat de problemele Iasilor sa reprezinte un partid care in guvernarea 2000 - 2004 ameninta judetul (si toata Moldova) cu extinctia, canalizand atat de importantele fonduri "centrale" exclusiv spre Bacau? Sau isi imagina ca simpla sa victorie avea sa atraga, brusc, atentia d-lui Nastase catre Iasi? Putin probabila varianta, in conditiile in care orasul avea de vreo 3 ani tot un primar PSD-ist.
Mai tarziu, in relatia cu aceeasi socialisti de la centru, slabiciunea s-a transformat in lipsa de coloana vertebrala. In toamna lui 2007, PSD a organizat o competitie interna pentru un loc eligibil pe listele de candidati la europarlamentare, "intrecere" destinata tinerilor din partid. A castigat-o ieseanul Catalin Ivan. Dar se pare ca a incurcat urat socotelile dambovitene, pentru ca, dupa scurt timp si fara nici un fel de explicatie, a fost inlocuit. Dl. Nichita a trimis o scrisoare de protest; scrisoare care ar fi trebuit sa aiba greutate, ca una venind din partea unui vicepresedinte al formatiunii stangiste. Urmarea a fost tare comica; dupa cateva zile, primarul nostru si-a retras protestul. Prin ce fel de mijloace a fost convins, nu e greu de ghicit.
Sa mai vorbesc si de relatia d-sale cu sefii regiilor, fata de care nu reuseste mai niciodata sa se impuna? De lipsa de fermitate atat in ramura administrativa, cat si in sustinerea programelor culturale sau economice? Nu are rost. Imi doresc insa ca acest personaj sa nu-si indeplineasca, la alegerile din noiembrie, obiectivul despre care a scris astazi presa locala: 5 deputati si doi senatori pesedisti de Iasi. Pentru ca, la un asa sef de filiala, vai de judetul asta daca se intampla asa ceva.

Un comentariu:

Bogdan Ghiurco spunea...

În relaţia cu şefii de regii, nici nu cred că vrea să se impună. Doar a fost şi el unul dintre ei. La RAJAC.