luni, 1 decembrie 2008

Posibile variante de guvernare

Trebuie sa spun, pentru inceput, ca toate sunt la fel de proaste/nerealiste. Una e PDL-PSD. Aceasta e, in primul rand, nefunctionala. Doua partide apropiate ca scor, cu orgolii mari si care se urasc teribil de vreo patru ani nu ar putea guverna impreuna decat cu mare dificultate. In plus, intervine problema credibilitatii; o alianta cu PSD ar putea fi, pentru democrat-liberali, una cvasifatala.
Alta e PSD-PNL. Nici asta nu merge. In primul rand pentru ca dl. Basescu nu ar putea fi, probabil, convins sa o admita. In al doilea rand pentru ca, si aici, se pune problema functionarii unei coalitii intre doua partide dintre care unul este puternic, altul ambitios, si care nu se agreaza nici pe departe atat de mult pe cat s-ar putea gandi lumea (grupul d-lui Geoana, spre exemplu, ar vedea mai bine o alianta cu PDL).
Premierul tehnocrat nu e, nici pe departe, o varianta "salvatoare"; problema sprijinului politic ramane aceeasi. Cat despre vechea alianta DA, trebuie sa rezum ce am scris acum cateva zile: daca nu a putut merge decat doi ani, cine ne garanteaza ca de data asta nu se va intampla la fel?
Alegerile nu au rezolvat criza politica. Sa speram ca negocierile postelectorale si jocurile politice ale urmatorilor 4 ani nu o vor duce mai departe, in forme poate si mai grave.

4 comentarii:

Bogdan Ghiurco spunea...

Fără legătură cu subiectul, vezi asta, s-ar putea să te prindă. E în legătură cu ce spuneai tu în De ce nu mai pot fi anticomunist. http://www.nascutinurss.ro/blog/?p=133

Alexandru Gavris spunea...

Nu prea merge link-ul.Dar, daca te referi la Paraschiv, sa stii ca am vazut...si, la o prima vedere, m-a uns la inima.

Anonim spunea...

NU. E vorba de un studiu. Anti/studiu, de fapt, la Raportul Tismaneanu. Dar e si mai mult de atat.

Alexandru Gavris spunea...

Textul e scris de pe pozitii clare de stanga. Ernu face parte dintre dintre autorii cartii "Iluzia anticomunsismului", care se vrea, din cate am inteles, un demers revizionist in raport cu opiniile cvasi-oficile ale "dreptei"(Liiceanu, Tismaneanu etc.). Oricum, constatarea instrumentarii politice a anticomunismului si a transformarii lui intr-un veritabil carierism rezoneaza bine cu opiniile mele. Din acest punct de vedere, nu trebuie sa fii neaparat de "dreapta" sau de "stanga" pentru a constata niste lucruri; doar sa tii la adevar.