vineri, 17 octombrie 2008

Cultura de forum

Am observat ca in paginile de internet ale ziarelor exista mai multe tipuri de forumisti constanti. Mai toti niste frustrati, dar asta e deja un truism. Ceea ce difera insa e tipul de frustrare si, implicit, modul in care aceasta se manifesta.
In primul rand avem tipul maniac (sau preistoric). Acesta cultiva o singura obsesie negativa, fie ca este vorba de unguri, de evrei, de moldoveni, de oligarhi sau, pur si simplu, de alti forumisti. Acestia sunt, in genere, oameni cu mult timp de pierdut si cu educatie putina. Si nu spun asta din pricina limbajului licentios pe care il folosesc, ci pentru ca repeta aceeasi idee pana la saturatie (bineinteles, in cazul in care au macar o singura idee).
In al doilea rand exista tipul inrudit, idolatrul. Tot un obsedat, dar de data asta unul "pozitiv", care isi sustine cu inflacarare nu ideile sau parerile, ci chipurile cioplite (principalele fiind steaua, dinamo, rapid si Basescu), carora este dispus sa le sacrifice mai orice (natural, dintre lucrurile care nu ii apartin in mod direct). Desigur, acesta nu admite nici un fel de atingere la adresa "zeilor". Un bun pretext de care forumistii de ocazie se pot folosi pentru a-l irita. Dupa parerea mea, la baza acestui tip sta nesiguranta, incapacitatea de a dispune de sine (asta ca sa nu ajung la Jung si la imaginea tatalui).
In al treilea rand e tipul (mai rar) al cavalerului ratacitor medieval. Acesta se lupta de dragul ideilor si le sustine cu inversunare, fara compromis. Cavalerul este asadar insensibil la critica, insa are macar meritul unui minim efort de generalizare. Este uneori un om educat, dar de o rigiditate demna de brandul de tara numit comoditate intelectuala (si acesta inca preluat pe filiera franceza).
Al patrulea, cel mai rar intalnit, este intelectualul, tipul "modern". Acesta din urma afecteaza blazarea, indiferenta fata de cultura "oficiala" si se refugiaza in forumistic (pentru el, forul mistic). Postarile sale au adesea prea putin de a face cu subiectele articolelor pe care pretinde ca le comenteaza. Stilul este elaborat, cu bogatie de limbaj, adesea fortat. Acest tip se intalneste, in general, in paginile cotidienelor centrale, pe care le frecventeaza ca sa se asigure ca "opera" nu va ramane neobservata. Domeniul sau este constituit mai ales de blogurile comentatorilor, cu care, bineinteles, cultiva o puternica afinitate.
Cu bine!

4 comentarii:

Bogdan Ghiurco spunea...

Toate tipurile descrise de tine (mai putin cel de-al treilea) se incadreaza perfect in ceea ce scria CTP acum cateva zile (in Gandul) despre paralelismul discursului la romani. Indiferent care e subiectul, pentru multi forumisti raspunsul e unul singur: "Ba ma-ta-i curva!". Sub o forma sau alta. Acum se foloseste: "Tu vorbesti de Basescu, tu care se vede ca il venerezi pe Cristoiu?" Desigur si invers e valabil.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Omiti in articolul tau faptul ca unii pur si simplu nu au nici o frustrare, ci asa gandesc. Iti aduc aminte ca nici tu, nici altul, nu detineti adevarul. Fiecare percepe lucrurile altfel, tot asa cum nu vei gasi niciodata doi oameni la fel. Si iti mai atrag atentia ca asa ai spus-o, de parca tu esti inteleptul satului si restul sunt niste prosti. S-ar putea tu sa ai niste frustrari.
Iar adevarul il detine doar cel care a spus: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata! Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine"

Alexandru Gavris spunea...

Omule...nu mi-ai citit articolul:). Eu nu vorbeam despre oameni care gandesc: doar despre oameni care posteaza...si iar posteaza....la ziar:)

Ion de la Chiuiesti spunea...

Mda, am sesizat acum diferenta. OK