marți, 25 noiembrie 2008

Refacerea Aliantei

De ceva vreme, comentatorii isi bat capul cu un subiect tentant: posibila refacere a Aliantei DA. Totul a pornit de la un articol din "Cotidianul", bazat pe surse misterioase, care afirma ca dl. Basescu si ai lui ar cocheta cu liberalii, carora le-ar oferi presedintia viitoarei Camere a Deputatilor in schimbul formarii unei majoritati.
De la inceput, lucrurile par neclare: nu se stie daca e vorba de o sustinere parlamentara a PNL pentru un guvern monocolor PDL sau de o coalitie propriu-zisa de guvernare. Ceea ce e limpede insa e ca, in ambele cazuri, vorbim de posibilitati riscante. In prima varianta, e indoielnic ca liberalii s-ar multumi cu presedintia Camerei; foarte probabil, ei ar cere concesii peste concesii de la PDL, cam cum a procedat PSD-ul cu ei, in a doua parte a actualei guvernari. Daca PDL-ul nu s-ar conforma, e putin probabil ca ar reusi sa evite trecerea unei motiuni de cenzura. Mai ales atata timp cat se afla sub egida unui presedinte care stie ca nimeni altul sa isi infurie adversarii politici. In cea de-a doua varianta, credibilitatea ambelor parti s-ar vedea serios zdruncinata. Dupa ce s-au insultat in toate felurile, dupa ce au terorizat spatiul public cu o gramada de acuzatii reciproce, dupa ce au distrus o mai veche alianta, un nou proiect politic pus la cale de cele doua partide ar parea neverosimil. Impactul electoral ar fi, oricum, greu de prevazut. Si asta mai ales in ceea ce ii priveste pe basescienii intransigenti, porniti impotriva "oligarhilor". Alianta cu acestia ar risca sa maculeze, in ochii lor, imaginea "incoruptibilului". Cel putin daca fanatismul ar mai face efortul de a gandi, revenirea la formula din 2004 ar pune in fata unui important segment electoral o grava problema de legitimitate.
Alianta ramane, asadar, un vis frumos. Conturata intr-o etapa in care mai importanta pentru toata lumea era inlaturarea guvernului nefericit al d-lui Nastase, cu autoritarismul si reteaua sa clientelara, ea pare, intr-un context politic schimbat, mai degraba un experiment riscant si, poate, artificial.

3 comentarii:

Marius Pârciu spunea...

cred ca alianta se poate reface

Alexandru Gavris spunea...

Intrebarea nu e daca se poate reface; bineinteles ca se poate. Intrebarea e daca poate functiona...

Marius Pârciu spunea...

Numai Dumnezeu stie :)